Mleko bez laktozy – jak się je produkuje?

Artur Puławski
Kategoria: Mleko na zdrowie
Mleko bez laktozy – jak się je produkuje?
Mleko na zdrowie
Data publikacji 16.04.2022r.

Laktoza to cukier mleczny (obecny w mleku wszystkich ssaków) składający się z cząsteczek cukrów prostych – glukozy i galaktozy. Jeśli laktoza ma być strawiona, konieczna będzie laktaza, czyli enzym rozkładający.

Mleko z dodatkiem enzymu

Mleko bezlaktozowe to nic innego jak tradycyjne mleko, do którego dodano enzym laktazę. Wówczas dwucukier zostaje rozkładany na dwa cukry proste, czyli glukozę oraz galaktozę, które są łatwiej przyswajane przez organizmy, zwłaszcza te, które nie mogą odpowiednio trawić laktozy.

Co ciekawe – smak mleka bez laktozy jest znacznie słodszy od tradycyjnej formy, przez co interesują się nim nie tylko osoby z problemami w trawieniu laktozy, ale też miłośnicy słodyczy.

Artur Puławski
fot. Unsplash