Gruyère - czyj to ser?

Artur Puławski
Kategoria: Aktualności
Gruyère - czyj to ser?
Aktualności Wiadomości
Data publikacji 20.02.2022r.

Wydawałoby się, że odpowiedź jest prosta. Alpejski ser Gruyère, jak utrzymują Szwajcarzy, może pochodzić wyłącznie ze szwajcarskiego miasta Gruyère, podobnie jak prawdziwy szampan tylko z Szampanii.

Francja i USA mają swój Gruyère

Francuzi nie do końca się zgadzają, produkując słynny Gruyère również na francuskiej ziemi. Co prawda jest to ser o innym wyglądzie i smaku niż wersja szwajcarska, ale wciąż nazywa się Gruyère. A gdzie dwóch się bije, tam trzeci korzysta.

W spór szwajcarsko-francuski wkroczył kolejny przeciwnik – USA, produkując Gruyère u siebie. Dziesięciolecia importu, produkcji i sprzedaży Gruyère osłabiły nazwę sera i uczyniły ją ogólną – tak tłumaczą to Amerykanie, zupełnie nie kojarząc nazwy sera Gruyère z jego historią i pochodzeniem.

Artur Puławski
Zdjęcie: Unsplash