3 wyjątkowe przepisy na mleczny na obiad i śniadanie

Natalia Marciniak-Musiał
Kategoria: Mleko na zdrowie
3 wyjątkowe przepisy na mleczny na obiad i śniadanie
Mleko na zdrowie Przepisy
Data publikacji 25.04.2021r.

Dziś przedstawiamy państwu mleczne rarytasy które są idealne na jesienny obiad, czy też deser. Życzymy smacznego.

Knedle na słodko z twarogiem i śmietaną

Składniki: 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany
  • do podania: słodka śmietanka, 2 łyżki cukru

Wykonanie: 

Ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Twaróg utrzeć z cukrem i śmietaną. Do zimnych ziemniaków dodać mąki, jajko, sól. Wyrobić na gładkie ciasto (jeśli jest za lepkie, dodać mąki pszennej). Ciasto uformować w wałek, kroić równe porcje, spłaszczać, nakładać porcje twarogu i zlepiać w kształt kuli (dokładnie zlepiać brzegi). Odkładać na oprószoną mąką stolnicę lub tacę. Zagotować dużą ilość wody, lekko ją osolić, wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 5 minut, licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach. Przed podaniem zlać wodę z talerzy. Polewać śmietaną i posypać cukrem.

. 

Panna cotta z cynamonem i czekoladą

Składniki:
  • 500 ml śmietanki 36%
  • 50 g cukru
  • laska wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • szczypta cynamonu
  • 5 kostek czekolady
  • wiśnie kandyzowane
  • świeże borówki


Wykonanie:

Laskę wanilii przekroić wzdłuż i nożem wyciągnąć ziarenka. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody. Śmietankę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier, laskę wanilii i ziarenka. Powoli doprowadzić do zagotowania. Gotować na jak najmniejszym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Wyłączyć. Wyciągnąć laskę wanilii. Gorącą śmietankę wymieszać dokładnie z żelatyną i cynamonem. Gorącą masę przelać do foremek na muffiny. Poczekać, aż ostygnie, i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc. Wyjąć z foremek. Jeśli deser trudno będzie wyjąć, można delikatnie odwrócić foremkę i polać ciepłą wodą. Układać na talerzu, posypać tartą czekoladą, ozdobić wiśniami i borówkami.

.


Krówki domowej roboty

Składniki: 

  • 2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • olejek albo ekstrakt waniliowy.

Wykonanie:

Składniki gotować w garnku, często mieszając, do momentu, aż masa nabierze brązowego koloru (około godziny). Gotową masę wylać na płaskie naczynie – można na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną masę pokroić w kostkę. Aby otrzymać krówki kruche, masę należy gotować około 20 minut dłużej.

.


Życzymy Smacznego

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody